Congresul CME de la Munchen (Autor Vasile Rugină)

În anul 1980 a avut loc la München congresul XI al CME. Delegaţia română era condusă de Călin Mihăileanu. Conform statutului CME, limbile oficiale la congrese erau (şi sunt): engleza, franceza şi limbă ţării organizatoare (în acest caz, germana) iar organizatorii au obligaţia să asigura translaţia simultană. Calin Mihaileanu a avut o intervenţie la una din secţiunile congresului. Era un excelent vorbitor de engleză şi franceză şi un bun cunoscător al limbii germane. Din respect pentru organizatori, si-a pregătit intervenţia în limbă germană. A intervenit însă un fapt neprevăzut şi instalaţia de translaţie simultană s-a defectat chiar când începuse să vorbească. Moderatorul l-a întrerupt şi a propus o pauză până la remedierea defecţiunii. Călin Mihăileanu a solicitat atunci ca, după finalizarea prezentării în germană, să  susţină el însuşi, de la microfonul sălii, prezentarea şi în celelalte două limbi oficiale (engleză şi franceză). Propunerea a fost acceptată şi Călin Mihăileanu a oferit un adevărat recital de multilingvism. A fost aplaudat în final de participanţii din sală în picioare că o vedetă rock.

Întâmplarea respectivă mi-a fost povestită de dl. Dan Dragănescu care lucrase cu câţiva ani în urmă în ICEMENERG şi care, în perioada respectivă, lucra în cadrul ambasadei României din RFG, participase la congresul de la München şi fusese martor ocular la eveniment. L-am întâlnit pe Dan la Bonn (capitala RFG în acea perioadă) în acelaşi an (în 1980), după congres, eu fiind beneficiarul fericit al unei burse Carl Duisberg Gesellschaft în Germania Federală. La întoarcerea în ţară, la prima întâlnire i-am relatat lui Călin Mihăileanu povestirea respectivă în care el era eroul principal. M-a ascultat cu o satisfacţie evidentă – rar l-am văzut atât de încântat. Cred că la fel se simţeau, pe vremuri, cavalerii când menestrelii le cântau faptele de glorie. Mi-a spus că nu a fost prima dată când a primit aplauze. Îmi amintesc replica sa finală: „Dragă, în viaţa mea de multe ori am cântat şi pe mulţi i-am încântat”.

 

Dr. Ing. Vasile Rugină

Iunie 2020

 

Ultima actualizare a acestei pagini web: 17 iulie 2020

ÎNAPOI LA MENU

NOTA: Paginile acestui website sunt protejate Licenta Creative Commons Attribution : Puteti copia si refolosi documentele, cu condiția de a mentiona ca sursa acest site web: calinmihaileanu.com.

Creative Commons logo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s