Călin Mihăileanu printre ctitorii bisericii Pogorârea Sfântului Duh

În anul 1993 Patriarhul Teoctist a aprobat formarea unei noi parohii în cartierul Titan, care avea să se numească „Parohia Pogorârea Sfântului Duh-Titan”. Biserica a fost construită din lemn, fiind un lăcaș de rugăciune tipic zonelor maramureșene. Decizia de a construi o biserică din lemn a fost luată ca urmare a doi factori: lipsa fondurilor necesare construirii în zonă a unei biserici impozante din zid și frumusețea naturală a parcului în care s-ar fi încadrat mai bine o construcție din lemn.

Biserica Picture1
Biserica Pogorârea Sfântului Duh – Titan
Biserica Picture2
Biserica Pogorârea Sfântului Duh – Titan – pictura interioara

Parohia nu a putut suporta cheltuielile unei echipe de muncitori maramureșeni  și de aceea s-a apelat la meşteri locali și la sponsorizări din partea comunității. Preotul Niculcea, ctitorul bisericii, relata: „ Turnul bisericii a costat cât restul construcţiei. Am avut însă bunăvoinţă din partea unui director de la o intreprindere care producea stâlpi din fier; acesta, spovedindu-se la noi, a dorit să contribuie şi el cu ceva. Ne-a adus acest turn, cu cea mai mare macara posibilă. A fost o operaţiune dificilă. A trebuit să taie fire de la stâlpii de pe stradă, iar în curtea bisericii am avut alte probleme. Dar prin acest efort deosebit, domnul respectiv a devenit unul dintre marii ctitori ai bisericii noastre“.

(Notă: Este vorba de Călin Mihăileanu care apare în Hrisovul de târnosire a bisericii. Nu era directorul Energoconstrucția dar, așa cum a mărturisit unui fost coleg din ICEMENERG în ziua sfințirii bisericii, cu binecunoscuta sa modestie: “Nu am făcut nimic dragă, am pus doar o vorbă bună”)

Din “Hrisovul de târnosire”, afișat la loc de cinste în altarul bisericii, aflăm că ”Turla, înaltă de 45 metri, a necesitat o solidă structură de oțel. Aceasta a fost oferită de firma Energoconstrucția S.A., prin domnul inginer Călin Mihăileanu”.

Screenshot 2020-06-20 21.51.03
Hrisovul de târnosire a bisericii (foto Vasile Rugină)

Iată încă o latură, mai puțin cunoscută a OMULUI Călin Mihăileanu, poate și în amintirea bunicului matern, care a fost preot paroh.

 

Dumitru Manea

20 iunie 2020

 

Ultima actualizare 20 iunie 2020

ÎNAPOI LA MENU

NOTA: Paginile acestui website sunt protejate Licenta Creative Commons Attribution : Puteti copia si refolosi documentele, cu condiția de a mentiona ca sursa acest site web: calinmihaileanu.com.

Creative Commons logo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s