Am aflat cu interes şi cu plăcere despre iniţiativa mai multor foşti salariaţi ai INCDE ICEMENERG de a realiza un site web dedicat personalităţii lui Călin Mihăileanu, fondatorul şi fost director general al institutului, personalitate de mare prestigiu în energetica românească.
Trebuie să spun de la început că am avut şansă şi onoarea ca în baza unei repartiţii guvernamentale obţinute în 1984 la absolvirea studiilor în Universitatea Politehnică Bucureşti, facultatea de Mecanică, să am acces, după o stagiatură de 2 ani în producţie, la intrarea într-un institut de cercetare . În acest fel am reuşit să iau contact încă din primii mei ani de formare ca inginer cu zona de cercetare din domeniul energetic în cadrul unui prestigios institut de energetică al Academiei Române şi anume ICSITEE-ICPET.
În acea perioadă, energetica şi activitatea de cercetare aveau un rol important în dezvoltarea economică a ţării. Erau cunoscute în acea perioadă nume recunoscute de cercetători: Remus Raduleț, Călin Mihăileanu, Radu Voinea şi mulţi alţii, care au pus bazele energeticii româneşti , dar care au fost şi personalităţi care au educat şi format generaţii de tineri. Din nefericire după anul 1989 institutul ICPET s-a privatizat şi divizia de cercetare s-a „restructurat”, astăzi devenind sediul unui hipermarket. Aceasta este însă o altă poveste, din păcate foarte tristă.
În anul 2002, când finalul OVM- ICCPET devenise previzibil şi din dorinţa de a-mi continua activitatea de cercetare m-am transferat la ICEMENERG. Avusesem deja multe relaţii de colaborare cu specialiştii din institut astel că veneam într-un mediu cunoscut. Îmi era cunoscut şi numele lui Călin Mihaileanu, aşa cum era cunoscut în toate organizaţiile/ mediile în care se desfăşurau activităţi legate de sectorul energetic. Am rămas însă puţin surprins la noul loc să muncă să văd respectul vecin cu veneraţia de care se bucura, printre vechii colegi, un fost director. Numele său era pomenit frecvent în discuţii oficiale său informale şi, pot spune, spiritul său mai era încă prezent în institut.
Au trecut de atunci încă alţi mulţi ani. Cei care l-au cunoscut şi au colaborat direct cu Călin Mihăileanu au părăsit institutul prin pensionare (dar mulţi dintre ei păstrează încă relaţiile cu noi, ne vizitează şi participă la acţiuni pe care le organizăm). În institut au fost angajaţi mulţi tineri. Amintirea lui Călin Mihăileanu se transmite însă de la o generaţie la alta. Realizarea acestui site va avea o contribuţie benefică din acest punct de vedere.
Astăzi, la mulţi ani de la intrarea mea în institut şi în calitatea actuală de director general al acestui prestigios centru de formare a tinerilor în domeniul energetic, încerc să păstrez vie pentru noile generaţii, amintirea marilor energeticieni, a celor care au construit grupurile de la Turceni şi Rovinari, de la Vidraru şi Porţile de Fier şi multe altele, cei care au pus bazele sistemului energetic naţional şi a independenţei energetice a României.
Autor: dr.ing Andrei Adrian Adam
director general ICEMENERG
iunie 2020
Ultima actualizare a acestei pagini web: 17 iulie 2020
NOTA: Paginile acestui website sunt protejate Licenta Creative Commons Attribution : Puteti copia si refolosi documentele, cu condiția de a mentiona ca sursa acest site web: calinmihaileanu.com.