Călin Mihăileanu în memoria ICEMENERG (Autor Andrei Adrian Adam)

Am aflat cu interes şi cu plăcere despre iniţiativa mai multor foşti salariaţi ai INCDE ICEMENERG de a realiza un site web dedicat  personalităţii lui Călin Mihăileanu, fondatorul şi fost director general al institutului, personalitate de mare prestigiu în energetica românească.

Trebuie să spun de la început că  am avut şansă şi onoarea ca în baza unei repartiţii guvernamentale obţinute în 1984   la absolvirea studiilor în  Universitatea   Politehnică Bucureşti, facultatea de Mecanică,   să am acces,   după o stagiatură de 2 ani în producţie,  la intrarea într-un institut de cercetare . În acest  fel am reuşit să iau contact  încă din  primii mei ani de formare ca inginer   cu zona de cercetare  din domeniul energetic   în cadrul unui prestigios institut  de energetică al Academiei Române şi anume  ICSITEE-ICPET.

În acea perioadă,  energetica şi  activitatea de cercetare aveau un rol important  în dezvoltarea economică a ţării. Erau cunoscute în acea perioadă  nume recunoscute de cercetători: Remus Raduleț, Călin Mihăileanu,   Radu Voinea şi mulţi alţii,   care au pus bazele energeticii româneşti , dar care au fost şi personalităţi care au educat şi format generaţii de tineri. Din nefericire după  anul 1989  institutul ICPET  s-a privatizat şi divizia de cercetare s-a „restructurat”, astăzi devenind sediul   unui  hipermarket. Aceasta este însă  o altă poveste, din păcate foarte tristă.

În anul 2002, când  finalul OVM- ICCPET devenise previzibil şi din dorinţa de a-mi continua activitatea de cercetare m-am transferat la ICEMENERG. Avusesem deja multe relaţii de colaborare cu specialiştii din institut astel că veneam într-un mediu cunoscut. Îmi era cunoscut şi numele lui Călin Mihaileanu, aşa cum era cunoscut în toate organizaţiile/ mediile în care se desfăşurau activităţi legate de sectorul energetic. Am rămas însă puţin surprins la noul loc să muncă să văd respectul vecin cu veneraţia de care se bucura, printre vechii colegi, un fost director. Numele său era pomenit frecvent în discuţii oficiale său informale şi, pot spune, spiritul său mai era încă prezent în institut.

Au trecut de atunci încă alţi mulţi ani. Cei care l-au cunoscut şi au colaborat direct cu Călin Mihăileanu au părăsit institutul prin pensionare (dar mulţi dintre ei  păstrează încă relaţiile cu noi, ne vizitează şi participă la acţiuni pe care le organizăm). În institut au fost angajaţi mulţi tineri. Amintirea lui Călin Mihăileanu se transmite însă de la o generaţie la alta. Realizarea acestui site va avea o contribuţie benefică din acest punct de vedere.

Astăzi, la  mulţi  ani de la intrarea mea în institut  şi în calitatea actuală  de director general al   acestui prestigios centru de formare a tinerilor în domeniul energetic, încerc să păstrez  vie pentru noile generaţii, amintirea  marilor energeticieni, a celor care au construit  grupurile de la Turceni şi Rovinari, de la Vidraru şi Porţile de Fier  şi multe altele, cei care au   pus bazele   sistemului energetic naţional şi  a independenţei energetice a României.

 

Autor: dr.ing Andrei Adrian Adam

director general ICEMENERG

iunie 2020

 

Ultima actualizare a acestei pagini web: 17 iulie 2020

 

ÎNAPOI LA MENU

NOTA: Paginile acestui website sunt protejate Licenta Creative Commons Attribution : Puteti copia si refolosi documentele, cu condiția de a mentiona ca sursa acest site web: calinmihaileanu.com.

Creative Commons logo

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s