Călin Mihăileanu a fost președintele Rotary Club București în 1994-1995.
Rotary este o organizaţie mondială ce grupează peste 1,2 milioane de reprezentanţi ai elitei profesionale, de afaceri și lideri ai comunităţilor locale. Membrii cluburilor Rotary, cunoscuţi și sub numele de Rotarieni, oferă servicii umanitare și încurajează promovarea standardelor etice ridicate în toate profesiile, ajutând la instaurarea păcii și înţelegerii în lume.
Astăzi există 35.000+ de cluburi Rotary, în peste 200 țări și regiuni geografice. Cluburile sunt apolitice, nereligioase și sunt deschise tuturor culturilor, raselor și credinţelor. Primul club Rotary din lume a luat fiinţă la Chicago, în data de 23 Februarie 1905, la iniţiativa lui Paul Harris, un avocat care a reuşit să grupeze într-un club profesional acel spirit de prietenie pe care l-a simţit în micul oraş al tinereţii sale. Numele Rotary derivă din practica de început a rotaţiei locaţiei întâlnirilor, între sediile membrilor clubului.
În 1917, Preşedintele Rotary International, I Arch C. Klumph a propus a fi înfiinţat, „în scopul de a face bine în lume” un fond comun de donații. În 1928, fondul a crescut la mai mult de 5.000 dolari SUA, fiind redenumit Fundația Rotary şi devenind o entitate distinctă, Rotary International.
Pe măsura dezvoltării fenomenului Rotary, misiunea sa s-a extins dincolo de a servi interesele profesionale și sociale ale membrilor clubului. Rotarienii au început să-și folosească tot mai mult resursele și talentele pentru a contribui la ajutorarea membrilor comunităţilor aflate în dificultate. Dedicarea organizaţiei către acest ideal se reflectă cel mai bine în motto-ul său: “A servi mai presus de sine” (Service Above Self).
La 8 aprilie 1929 a fost înfiinţat Rotary Club Bucureşti, fiind cartat de Rotary International la data de 20 mai 1929. Preşedintele fondator a fost Christian Penescu Kertsch. Printre următorii preşedinţi se numără nume ilustre :

Între anii 1936-1940, în România a funcţionat districtul Rotary nr. 84. Printre Guvernatori s-au numărat: Christian Penescu Kertsch, Gheorghe Țițeica, Agripa Popescu, Prinţul Constantin Brâncoveanu. Agripa Popescu a fost singurul român cu o importantă funcţie internaţională: cea de Director al Rotary International, între 1938-1939. În anul 1938, mişcarea rotariană din România a fost întreruptă printr-un decret al Regelui Carol al II-lea prin care s-a dispus încetarea activităţii oricăror asociaţii de persoane.
Renaşterea Cluburilor Rotary în România început în anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi. În acel an, pe data de 4 mai a fost re-cartat Clubul Rotary Bucureşti, a cărui vechime este de peste 80 de ani, conform evidențelor Rotary International.
După 1992, când Clubul își reia activitatea, după o întrerupere a activității de peste 60 de ani, al doilea președinte devine în anul 1994 Călin Mihăileanu, funcție pe care o deține până în anul 1995. Călin Mihăileanu devine astfel un demn succesor al profesorului Constantin I. Bușilă, care a fost președintele Clubului în perioada 1932-1933.
Clubul Rotary a derulat multe proiecte în Bucureşti, în folosul comunităţii: renovări de școli și orfelinate, dotări pentru spitale, sprijinirea instituţiilor pentru bătrâni, copii sau persoane cu dizabilităţi, dar s-au îndreptat și către tinerii dotaţi, au restaurat opere de artă și muzee. Cluburile Rotary sunt o parte activă a societăţii civile, dorind ca, prin calitatea membrilor și puterea exemplului, să contribuie la dezvoltarea și progresul societății.
Ing. Dumitru Manea
Iulie 2020
Surse bibliografice:
Ultima actualizare 3 iulie 2020
NOTA: Paginile acestui website sunt protejate Licenta Creative Commons Attribution : Puteti copia si refolosi documentele, cu condiția de a mentiona ca sursa acest site web: calinmihaileanu.com.